Communiceren met Zorg

Verkoopgerichtheid KinderopvangDe training Communiceren met Zorg is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang die hun onderlinge communicatie en de communicatie naar ouders toe willen verbeteren. Gedurende de training wordt de vraag ‘hoe maak ik van mijn klant een fan?’ beantwoord. Dit kan uitstekend door de inzet van communicatievaardigheden.

 

Het programma, dat twee dagdelen duurt, is als volgt opgebouwd:

 

Communicatiestijlen. De leidsters gaan onderzoeken welke stijl kenmerkend is voor hun eigen communicatie  en gaan daarnaast de stijlen van anderen herkennen. Wat kun je inzetten om met de stijl van een ander om te gaan? Waarom is dat belangrijk? Hoe kun je de communicatie met collega’s en ouders optimaliseren? Hoe kun je ruis in de communicatie wegnemen en zorgen dat er begrepen wordt wat je bedoeld? Door de verschillende communicatiestijlen te kennen en te herkennen, wordt het voor leidsters mogelijk om hun communicatie aan te passen aan de verschillende stijlen. Een heel direct persoon spreek je op een andere wijze aan dan iemand die heel verlegen is. Iemand die relatiegericht is benader je op een andere manier dan een taakgerichte persoon. De boodschap van de leidster zal worden begrepen zoals zij bedoelt.

 

Feedback geven en ontvangen. De leidsters leren feedback te ontvangen en te geven volgens het Feedbackmodel. Door een universele wijze van feedback geven en ontvangen af te spreken, zullen leidsters dit makkelijker en sneller toepassen in de praktijk. Het zal minder spannend zijn om elkaar aan te spreken op gedrag en een gewoonte worden om dit in de werkpraktijk te doen. Onderliggende irritaties zullen in het vervolg minder snel ontstaan en onderhuids blijven doorspelen. Dus niet óver elkaar, maar mét elkaar praten!

 

Klantgerichtheid. Hoe spreek je een ouder aan? Hoe voer je een slecht-nieuwsgesprek met een ouder zonder dat je schade toe brengt aan de relatie? Hoe zorg je ervoor dat je altijd de verwachtingen van de ouder overtreft? Deze en andere onderwerpen op het gebied van klantgerichtheid worden verweven in de training door middel van praktische voorbeelden en oefencases. Het tweede deel van de training bestaat met name uit oefenen van communicatiestijlen en het geven en ontvangen van feedback vanuit het speerpunt ‘hoe overtref je de verwachting van de ouder’.

 

Resultaat. De leidsters zijn in staat om de verschillende communicatiestijlen te herkennen en daarop in te spelen. Daarnaast weten ze wat hun eigen contraproductieve gedrag veroorzaakt, ze kunnen dit gedrag herkennen en ombuigen naar effectief gedrag. De leidsters kunnen op een universele, constructieve wijze feedback geven en gaan conflicten en problemen niet uit de weg. Daarnaast weten de leidsters hoe ze klantgericht kunnen werken en wat ze moeten inzetten om ultieme klantgerichtheid te bereiken.

Wil je meer weten over de training Communiceren met Zorg of ben je op zoek naar tips en adviezen speciaal voor jouw kinderdagverblijf? Neem dan contact op met Matthijs de Wit van MdW Advies, matthijs@mdwadvies.nl of 06-26950363.

4 tips om te presenteren met IMPACT

4 tips om te presenteren met IMPACT

Presenteren met IMPACT

Presenteren met IMPACT

Verkoopgerichtheid in de kinderopvang

Verkoopgerichtheid in de kinderopvang

Koffie in 2014?!

Koffie in 2014?!

MFN-MdW en Essentrics?

MFN-MdW en Essentrics?

Work in progress

Work in progress

Keep it simple!

Keep it simple!

GO EXPLORE!

GO EXPLORE!

MdW Advies | Bosschastraat 15 | 3514 HN Utrecht | KvK 55529690